Friday, February 15, 2013

Teknik Susun Atur Frame Gambar

Susun atur paling kreatif ialah menempatkan secara berkelompok gambar berukuran kecil untuk digabungkan dengan gambar lebih besar dan objek beraneka saiz. Pastikan setiap gambar disusun rapat supaya kesinambungan di antaranya menjadi titik tumpu. Supaya susun atur gambar ni nampak cantik di mata, sila gabungkan dlm bentuk segi empat tepat @ segi tiga besar.


Biasanya jg, sy tgk dr jauhjer wkt hasben gantung gambar, juz nak pastikan gambar yg digantung sengetker @ terlalu tinggi. Sblm tu, kami akan susun gmbr kat lantai..nak dptkan gambaran kesesuaian gabungan frame gambar tu. Satulg, kalo nak bagi seimbang, mulakan menggantung gambar di penjuru paling kanan dan kiri dinding hingga mendekati titik tengah yang ditetapkan.

Agak2 dah boring dgn susun atur gambar tu..kita boleh tukar dgn frame size kecik ke besarke..Xperlu la nak cabut kembali paku dan skru yang boleh merosakkan dinding.

Teknik kat bwh ni sy dpt dr: PictureWall

Very useful technique!


Nampak lg seimbang je jika gambar kita disusun dalam kedudukan lurus dan jarak tepat. Then, jika kwsn dinding tu tmpat sofa & laci, pastikan gambar atau objek yang digantung rapat dengan perabot itu. Kalo tak nnt, rs xsedapje mata memandang. Betul tak?





Ups! sy rs gambar kat tangga rumah sy perlu di tambah lg frame gambar..supaya nampak ada kesinambungan..dr 1st step smp la tangga ats. Ketinggian gambar dgn tangga dah konsisten..nnt sy post susun atur gambar ditangga yer!



Ni salah satu koleksi frame gambar yg wifey sy beli, nak jimat cost..blh print hitam putih je dulu.

Let's picture do a story!
 

Waktu ni majlis aqiqah thaqif & zahin..sbbtu ader lolipop ni!


READY STOCK
Tak perlu pening nak susun frame, coz frame ni dah siap2 bercantum





 

1 comments:

Fara Dilot said...

Sila tunjuk hasik yg kat tangga pls.. nk tiru..