Tuesday, April 2, 2013

Kerap Pregnant, Tulang Rapuh

Kerap Pregnant, Jejas Tulang! Statement terkena kat badan sendiri..Manataknya dari 2009 smp 2012, sy non-stop pregnant. Cuma, wkt 2011..kami xder rezeki..miscarriage @ 13 weeks. Jika tidak, anak kami sudah 4. Alhamdulillah!

Pregnant yg lepas even lepas miscarriage sy hanya makan Obimin + folic asid. Alhamdulillah, bb dilahirkan sihat & cergas. Tp badan sy cepat letih. Dah letih, muka xceriakan..Selepas deliver anak yg ke 4, sy cuba tambah dgn Ostematrix, supplement yg bukan sekadar Kalsium. Sy sgt perlukan extra kalsium sbb sy bf bb sy + pregnant yg kerap sebelum ini.
Sources: Kosmo
Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran, Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya.
Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa.
Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.
“Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah kalsium yang lebih berbanding keadaan biasa,” jelasnya.
Jarak kehamilan dan kelahiran yang dekat akan turut menyebabkan ketidakseimbangan kandungan hormon estrogen di dalam tubuh.
Ketidakseimbangan hormon penting wanita tersebut secara tidak langsung akan mengganggu penyerapan kalsium ke dalam tulang.
“Estrogen penting untuk penyerapan kalsium. Jadi, apabila ia terganggu, struktur tulang juga akan terganggu akibat kekurangan kalsium,” ujar Annissa.
Lebih memburukkan keadaan apabila darah kehabisan kandungan kalsium dan ia mula menyerapnya daripada tulang dan gigi pula.
Ini kerana sebanyak 80 peratus kandungan kalsium dalam badan terdapat pada bahagian itu.
Setelah banyak kalsium diserap keluar, ia akan mengganggu struktur tulang dan gigi. Ia akan mengurangkan kepadatan struktur itu yang akhirnya mengundang penyakit berkaitan tulang.
Dalam pada itu, Pakar Perunding Pemulihan Perubatan WQ Park, Dr. Tunku Nor Taayah Tunku Zubir menjelaskan bahawa kekurangan kalsium di dalam badan boleh menyebabkan masalah kerapuhan tulang.
“Kalsium adalah elemen terpenting dalam pembentukan tulang. Justeru ia diperlukan dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengekalkan kekuatan tulang.
“Apabila kurang kalsium, ia akan menyebabkan masalah osteoporosis yang sering menyerang wanita terutamanya yang sudah menopaus,” katanya kepada Jurnal.
PROMO! PROMO!
Until End of April 2013
RM50 & Free Postage
  
Apakah kesan pengambilan OsteMatrix selain menguatkan tulang?
  • Badan akan lebih lawas.
  • Mudah bangun tidur dan rasa bertenaga.
  • Apabila kalsium cukup, senggugut, water retention, kekejangan urat dapat dikurangkan.
  • Berbanding dengan Kalsium jenama lain, OsteMatrix tidak menyebabkan risiko baru karang.
  • Membantu dalam penghasilan susu badan.
  • Mengurangkan risiko Osteoporosis.
Siapa yang perlukan Ostematrix?

Ibu yang mengandung, ibu yang menyusukan anaknya dan wanita yang pernah melahirkan anak.

Mereka yang mempunyai masalah allergy pengambilan bahan2 tenusu/laktosa seperti susu.

Mereka yang selalu mengalami sakit2 kaki, sakit2 sendi, sakit di bahagian tulang belakang, sejuk2 badan, rasa bisa di tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki dicucuk2 dengan jarum.
Mereka yang mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini mudah letih dan sukar untuk bangun tidur.

Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari.

Mereka yang sedang menjalani fisioterapi.

Mereka yang mempunyai masalah pecah2 di telapak kaki dan rekahan di tumit kaki.

Mereka yang mengalami PMS yang sangat teruk sehingga terpaksa mengambil pil penahan sakit setiap kali datang bulan.

Mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah.


   


0 comments: