Wednesday, March 9, 2011

Gelap Dunia Kami...Jgn Berlaku Lagi..




Isnin,7/3/11...lepas menonton citer gemilang..tiba2 thaqif yg sedang meniarap ni melonjak2 sakit..mata terpejam2..suara tersekat smbil menangis..Sepantas itu jgk hasben sy terbalikkan thaqif..tepuk belakang 4,5 kali..korek mulut..hasben jerit ckp dpt rs brg tu kt tekak thaqif..wkttu thaqif menangis..smp satu masa sy tgk bdn die mcm lemah..dier pejam mata..



Hasben menjerit, adik bangun! Wkttu sy mengeletar satu bdn..bg adik minum..smbil tu dier msh menangis..Sy rs nak melangkah pun rs berat..Sy ckp, abg pergi turun start keter...sy tau hasben sy xblh pikir dh..sy xpernah tgk hasben sy cemas mcmtu..Sy terlampau takut smp xboleh menangis..Sian uzma wkttu..dier xtau aper tgk aper yg kami takutkan..dier hnya menangis tgk kami..mcm fhm yg dier xboleh ikut kami..terus dier diam..



Wpun kami tau service HUKM mcm kura2..kami xder pilihan lain, sbb situ la hospital yg sgt dekat dgn rmh kami. Wkt 1st check up, thaqif menjerit lg..dier ni mmg manja + takut dgn org cket..tmbh2 org tu pegang2 dier..n kepit tgn utk measure oxygen..dier ckp oxygen ok..Sy xpercaya. Msk dlm, buat 2nd check up la pulak...dlm hati aku ni dh berkata2 dh,sabar2...ble turn kami nak jmp real doctor ni..nsb la si thaqif xpucat dh, tp who knows inside his body?




Kalo nak tau, kami dpt jmp doctor pkul 12.30mlm slps 2jam menunggu..Thaqif msh aktif, xtdo pun,asik tgk org..siap gelak2..sebut mama..papa..Naperla diorang xutamakan baby & kanak2..wkt turn thaqif, ramai lg bdk2 tgh nk jmp doctor..bygkan pukul berapa diorang blh jmp doc.


Jmpla Doc Suriani & Doc Fadzilah..bgus jgk diorang ni..
***
Doc kata:
Biasanya baby yg tercekik perlu di X-Ray..Tp kes thaqif tertelan plastik..no point gn X-Ray, sbb mmg xkan nampak plastik tu..


Dsebabkan plastik tu xberjya dikuarkan, kite assume plastik tu akn kuar mlalui najisnyer..Tp ader jgk risiko yg plastik tu mgkin tersekat di paru2 atau block dimana2 saluran..


Wktu tu risaunyer sy & hasben sy..wpun thaqif nmpk aktif, kiter xtau mane plastiktu pergi..


Kalo msk kt paru2..immediately baby akn show reaction, sbb xckp oxygen..Minum susu / mkn pun dier rs xselesa..


Lps doc check pernafasan & tekak..doc kata insyaallah xde ape2..Mgkin plastik ni terus ke perut & keluar melalui najis..


Ya allah..selamatkanlah anak aku ni...wkt tulisni tgn pun rs mengeletar..takut nak ingat aper yg berlaku..huhu


Smp rumah dlm pkul1.30pg..Thaqif pun dh tdo lena..tp kami mmg xboleh tdo mlm tu..perlu observe keadaannyer..Lepas sehari, xjgk b.o..risaunyer..tp thaqif active mcm biasa dh..


Pg2 td sister in law gitau Thaqif dh b.o..tp bkn kuar plastik...Jasamu dikenang k.a..sanggup mengambil brg ini dekat b.o adik..


Rp2nyer dier telan serpihan landasan tren..hadoi, ankku ni! La ni dh tdo lena dh thaqif, penat main sehari suntuk..



Syukur pd mu ya allah! sesungguhnya amt berat ujian ini untuk kami lalui..nak melangkah kaki pun terasa berat..Aku mohon pdmu ya allah..lindungilah anak2 kami dr sebarng bencana..amin


Moral of the story: Brg mainan yg dh terserpih ckit..terus buang..Kiter xtau bler msnyer part lain tercabut pulak..

5 comments:

ARNA said...

Ya Allah,
nasib baik kuar ikut najis.
huhu cuaknya saya membaca entry ni

amm said...

has....nangis akak bc, sila pantau thaqif ye...semoga anak2 kt semua dilindungi, amin.........

Musliza Hasni said...

arna..tu la lega sgt bler benda tu dh keluar..skrg ni mmg mata focus kat anak jer, observe jer aper dier pegang..mmg trauma..huhu

Musliza Hasni said...

k.liza, huhu..has terlalu takut smp xkuar air mata ni.rs mcm dada nak meletup dh wkt tu..tula, sama2 la kiter doakan smg allah melindungi ank kiter..amin..

Azwani Shaari said...

hadoiiii, cuak baca, alhmdulillah semuanya selamat :) good lesson to learn..